Mlieko a mliečne výrobky sú vraj pre ľudí škodlivé, zbytočné a iní vravia, že anabolické a zdravé. Aká je realita?

Strava
Pridané 27. marec 2017, 9:30, autor: Simon K.

Ďalšia téma, na ktorú sme sa už jednoducho museli zamerať. Mlieko, resp. mliečne výrobky sa spájajú s toľkými adjektívami, že je to až neuveriteľné. Veď mliečne výrobky sú vraj dobré, anabolické, chutné, zdravé a zároveň škodlivé, smrteľné, zbytočné a neľudské.  Po tom, ako sme rozobrali glutén do posledného zrnka, poďme sa teda pozrieť na mlieko a výrobky z neho vytvorené.

 

Mlieko a mliečne výrobky sú vraj pre ľudí škodlivé, zbytočné a iní vravia, že anabolické a zdravé. Aká je realita? 

Na konci roka 2016 bola publikovaná štúdia zaoberajúca sa vplyvom kravského mlieka na zdravie ľudí. Čo prezradila? „Súhrn všetkých dôkazov podporuje názor, že príjem mlieka a mliečnych výrobkov prispieva k splneniu rôznych výživových odporúčaní v rámci živín a môže chrániť pred rôznymi chronickými neprenosnými chorobami, zatiaľ čo boli hlásené len ojedinelé vedľajšie účinky.” Teraz trošku skeptická chvíľka. Niektorí z autorov výskumu dostali totiž finančné prostriedky z mliekarenského priemyslu na vykonanie výskumu. Je teda vyššie uvedený záver a ostatné vety z výskumu úplne mimo? Nie. Ľudia by totiž mali pochopiť, že financovanie je často možnosťou, ako vykonať štúdie s ešte lepšou metodológiou, presnosťou a celkovou kvalitou. Toto ťa však asi nepresvedčí a pokiaľ si skeptik, povieš si, že je to jednoducho blbosť, dostali prachy, povedali, čo chceli a tým to hasne. V poriadku, poďme teda ďalej.

 

V približne rovnakej dobe vznikla meta-analýza založená práve na tom, ako funguje sponzoring pri štúdiách a aký to má vplyv na výsledky. Zo všetkých správ to uzavreli takto: “Zatiaľ čo priemyslom sponzorované štúdie majú zväčša pozitíve výsledky pre dané odvetvie priemyslu v porovnaní s tými nesponzorovanými, no rozdiely neboli nijak výrazné. Sponzorované štúdie mali rovnakú alebo lepšiu kvalitu ako tie, ktoré zahŕňali iné zdroje financovania.”  Samozrejme, nie je výskum ako výskum, a preto je potrebné nečítať len abstrakty. Dobrým príkladom by mohla byť téma BCAA-čiek.

 

Veľa ľudí zase hovorí, že mlieko by sme v jedálničku nemali mať z dôvodu, že pre nás ľudí nie je určené. Je určené pre teliatka! Ako sa vtipne vyjadril Alan Aragon, z nejakého dôvodu je v poriadku pichnúť vidličku do šťavnatého kvadricepsu kravy, ale dať si mlieko je skoro trestné a... a.. chudátka teliatka. Ľudia by mali podľa tejto logiky jesť len dospelých ľudí. Poďme mrknúť na viac štúdií a začnime tým, čo sa skloňuje pravdepodobne najviac. Mlieko = vápnik = zdravie kostí.

 

Mlieko a mliečne výrobky sú vraj pre ľudí škodlivé, zbytočné a iní vravia, že anabolické a zdravé. Aká je realita?

Vápnik (kalcium), mlieko a skutočne zaujímavé zistenia

Pozrime sa na súhrn, ktorí spracovali istí výskumníci na základe rôznych štúdií v rámci tejto témy, že zvýšenie príjmu kalcia a konzumácia mliečnych výrobkov či mlieka nemá ani len mierny prínos pre zdravie kostí u detí a mladistvých. Veľa ľudí teraz asi zdvihlo obočie, rovnakým spôsobom ako zdvihli obočie ľudia vtedy. Keď sa pozrieme do poznámok pod čiarou, vidíme vyhlásenie, že nedošlo ku žiadnym konfliktom záujmov. Keď sa pozrieme ešte bližšie, zistíme, že za týmto skúmaním stojí skupina aktivistov (PCRM) vegetariánstva a práva zvierat presadzujúca vegánstvo a dehonestujúca akékoľvek živočíšne produkty. V roku 1991 dokonca napísali americkému ministerstvu poľnohospodárstva a vyzvali ich k reforme štyroch skupín potravín a ich modifikáciu, aby sa skladali výhradne z obilnín, strukovín, ovocia a zeleniny. Naozaj teda žiadne konflikty záujmov? Povedz sám.

 

Obsiahlejšia revízia významnejších výskumníkov dala dokopy 139 štúdií od roku 1975 do 2000 na vzťah príjmu kalcia a benefitov pre kosti pri vyššom príjme kalcia. 2 štúdie ukázali nulový benefit (v jednej z nich mali ľudia už vysoký príjem kalcia a v druhej boli zase ženy po menopauze a ich estrogén znižoval stratu kostnej hmoty) a 52 kontrolovaných štúdií preukázalo benefity. A 64 z 86 výskumov ukázalo koreláciu medzi vápnikom a zníženým rizikom zlomenín. To máme väčšinu výskumov za 3 desaťročia s pozitívnymi výsledkami. Keď je v strave dostatok bielkovín takisto s príjmom kalcia, pracujú synergicky na budovane zdravia kostí. Takže áno. Mlieko = vápnik = zdravie kostí. Teda aspoň tak zatiaľ hovorí skutočná veda.

 

Mlieko a mliečne výrobky sú vraj pre ľudí škodlivé, zbytočné a iní vravia, že anabolické a zdravé. Aká je realita?

 

Celkové preskúmanie témy "mliečne bielkoviny a zlepšenie metabolického zdravia" prezrádza, ako by mohli mliečne bielkoviny zlepšiť hladinu kontroly glukózy a ako ovplyvňujú svalovú hmotu. Ľudia konzumujúci mliečne výrobky zvyknú mať nižšie riziko metabolických porúch a kardiovaskulárnych ochorení. Prakticky všetky bielkoviny v mliečnych produktoch majú potenciál zlepšiť metabolické zdravie. Okrem toho mliečne produkty obsahujú dosť mikroživín. Bolo tu teda (a nielen tu) dokázané, že srvátka a kazeín, dve primárne zložky v mliečnych výrobkoch, sú veľmi dobrým zdrojom bielkovín poskytujúcich široké spektrum aminokyselín a tiež uľahčujú trávenie. Okrem toho dokážu zlepšiť pôsobenie inzulínu, zvýšiť nasýtenie, redukovať krvný tlak a zvýšiť syntézu svalových bielkovín a zlepšiť imunitné funkcie. Mlieko a mliečne výrobky môžeme smelo považovať za skvelý zdroj potravy. Ale je pravda, že zohrievanie môže zapríčiniť nejaké tie nepatrné straty vitamínov a v menšom rozsahu aj minerálov. Tu sa ukázalo, že pasterizácia spôsobila zníženie hodnôt tiamínu z 0.45 na 0.42 mg/L, vitamínu B z 3.0 na 2.7 µg/L a vitamínu C z 2.0 na 1.8 mg/L. Ak by niekoho náhodou zaujímala problematika hormónov & mlieka, odporúčam preštudovať výskumy a informácie v tomto zahraničnom článku. V skratke, ak by sme mali mať predsa len strach z mlieka, kvôli hormónom to veru asi nemusí byť.

 

Pitie mlieka a konzumácia miečnych výrobkov nie je záruka, že sa dožijeme 100 rokov a budeme najzdravší na svete, ale vyjadrenia, že neposkytujú žiadne výhody, sú jednoducho dosť nešťastné. Existujú dôkazy, že mliečne bielkoviny zlepšujú pôsobenie inzulínu, zvyšujú svalovú hmotu a hustotu kostí, že redukujú % tuku, risk niektorých druhov rakoviny, diabetu typu 2 a kardiovaskulárnych ochorení. Pridať takéto potraviny do stravy ti môže pomôcť. Aj iné bielkoviny nám poskytujú veľa výhod a najlepšie bude mať v jedálničku balans. Ak však nechceš z nejakého dôvodu konzumovať mliečne výroby, nič sa ti nestane a je to iba tvoja voľba. 

 

Bavia ťa články na Fitculte a chceš vedieť, prečo využiť aj náš Online Coaching, resp. poradenstvo? 10 dôvodov nájdeš v tomto článku a zistíš, že možno toto je konečne pre teba tá správna spolupráca, ktorú hľadáš a potrebuješ. Ak chceš, môžeš sa stať aj Premium užívateľom, podporiť našu prácu a získať ešte viac faktov a zaujímavostí.
návrat hore
Zdroj: www.alanaragonblog.com/aarrindex/, nih.gov, irakinutrition.com, nih.gov, facebook.com
Ak sa ti článok páči, podpor ho:
Diskusia
Diskusia je len pre prihlásených
9 komentárov
Zoradiť komentáre podľa obľúbenosti času pridania
avatar
muhehe27. marec 2017, 10:04

super clanok ako kazdy z vasej dielne :)
Ale Mam otazku. Dost som cital o tejto problematike na temu mlieko a vapnik pre zdravie kosti. Velakrat som narazil na to ze ano vapnik spevnuje kosti ale cim viacej vapnika telo prijma tym skor ho kosti absorbuju a vycerpava sa kapacita vstrebavania vapnika. Tym padom neskor dochadza k rychlejsiej degeneracii kosti v podobe reumy/osteropozy. Vyskumy/studie ukazuju pomer prijmu mlieka na osobu a pocet kostnych ochoreni danej krajiny. Tam kde bol vysoky prijem mlieka/vapnika bol aj vysoky pocet osteo/reumatickych ochoreni. A naopak tam kde bol minimalny prijem mlieka tak tieto ochorenia takmer vobec nepoznali.
Chcel by som vediet ci ste sa s tym tiez stretli pri pisani clanku, pripadne mate nejake info aj o tomto?
vdaka

26 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
ma1eus31430. marec 2017, 15:05

taky graf som aj ja videl ze krajiny ktore najviac jedia mliecne vyrobky europa amerka mala najvaic ochoreni kosti a krajiny azie afriky najmenej. Problem bude aj v tom ze je kopec dalsich veci odlisnych v zivotnom style medzi "vyspelimi krajinami a nevyspelimi" malo pohybu konzumacia nezdravych potravin OBEZITA alebo vyssi vek umrtia ked sa dozije 90 rokov to sa v chudobnych castaich afriky asi nestava.
To vsetko urcite tomu napomaha a nielen viac jogurtov.
Ale inak ked chces viac vapnika MAK + kopec dalsich mineralov vitaminov

3 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
JOAN*SUPRA27. marec 2017, 23:54

Myslim si, ze problem ochoreni odvapnovania kosti, reumy, ostro, atd.. nesuvisi s mliekom ale s tou bielou vodou co sa predava v obchodoch bez potrebnych mineralov, vitaminov ci inych dolezitych latok, ktore sa varenim a prevaranim eliminuju, odstranuje sa zivocisny tuk, ktory je tak dolezity a vo vysledku pijes daku atrapu zafarbenej vody. Cize nie je mlieko ako mlieko, nie su mliecne vyrobky ako mliecne vyrobky... vajcia z domaceho chovu su diametralne odlisne v kvalite, chuti zlozeni ako tu parodiu co si kupis v bille..ja sa vobec necudujem ze z tohto "mlieka" "vajec" "mliecnych vyrobkov" vznikaju ochorenia, v pravej kvalite, plnotucne, nepasterizovane mliecne vyrobky su v inej dimenzii ako to co dnes kupis v obchode a hadze sa to do jedneho vreca s tym, ze to skodi, no vacsine ludi keby das ochutnat prave plnotucne mlieko, ako ma byt ta vysmeje, ze co to je za grc + domaci kefir ked si spravis je na 100 honou pred tou hanbou z obchodu.

3 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
muhehe28. marec 2017, 10:33

V zasade mas pravdu. Ale to by som zaradil uz do kategorie kvality potravin. Co je dnes v obchodoch kvalitne? Jedine comu mozes verit je to co si sam vypestujes/odchovas. Aj to nemas 100% ciste (kontaminovana voda,zem, vzduch).Ale spat k Vapniku. Moj zaujem je o Vapnik a jeho opodstatnenie. Vapnik neobsahuju len mliecne vyrobky. Vo velkom zastupeni je v Strukovinach, ovoci, obilninach atd.

1 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
Brutto29. marec 2017, 8:35

Strasne zlozita tem podla mna - vapnik a jeho vstrebavanie. Napriklad taky mak, kolko ho ma a staci si ho prisypat do jogurtu, alebo niecoho mliecneho a takmer nic si z toho telo nezoberie. Neviem, ci je v moznostiach niekoho toto dat dokopy ako temu na saostatny clanok.

1 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
PetoK27. marec 2017, 22:50

Mozno je to preto, ze strava bohata na mlieko a mliecne vyrobky prekysluje organizmus. Aby organizmus prekyslenie kompenzoval, cerpa zasadite mineraly - napriklad vapnik, prave z kostí. No a cele je to zaklincovane tym, ze strava bohata na mliecne vyrobky, je zvycajne bohata aj na masove vyrobky, co prekyslenie umocnuje. Pisem to ako jeden z veganskych argumentov. Kde je pravda, neviem.

-6 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
muhehe28. marec 2017, 10:35

Ak veris na prekyslenie organizmu tak tebe asi este nosi darceky Jezisko :)..no hate

7 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
ma1eus31427. marec 2017, 21:35

trocha mi tam chyba laktoza mliecny cukor ako vplyva na organizmus
alebo spomenut ze je dost ludi alergickych alebo intolerantnych na mlieko
taktiez ci je nejaky rozdiel medzi kravskym kozim ovcim neviem este akym mliekom
oproti clanku o glutene je tu toho menej

21 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
ma1eus31430. marec 2017, 14:58

http://www.mlieko.sk/zlozenie_m.php
ovcie mlieko ma dost bielkovin inak som niekde cital ze najvaic bielkovin ma mlieko z potkanov :D kto vie ako by chutilo

Dalsia zaujimava vec moze byt porovnanie nizkotucneho mlieka

Dost ma aj zaujima spojitost medzi mliekom mliecnymi vyrobkami a akne som s tym mal problem aj ked som mal 20+ a da sa povedat ze az zmenou jedalnicka mi to preslo. Klasika mlieko tvaroh jogurt syry cottage kazdy den musel byt sak ked chcem velke svaly (kazdy si tym asi prejde :) )

nejaky odporucany percentualny podiel obsahu bielkovin, dajme tomu caseinu (toho je v tvarohu omnoho viacej ako srvatky), z mliecnych vyrobkov z celkoveho prijmu pocas dna. Vela caseinu mzoe byt aj velka zataz na pecen napr

Ja by som uvital este jeden obsirnejsi clanok o mlieku, inak super len tak dalej ;)

4 Odpovedať · Nahlásiť