Úžasná špaldová galetka s černicami (Recept)

Recepty
Pridané 16. august 2016, 10:42, autor: Simona M.

Galetka (alebo galette) je známy francúzsky koláč s vyhrnutými okrajmi a rôznymi náplňami. V pôvodnom recepte na galetku by sme samozrejme márne hľadali suroviny ako celozrnná múka či kokosový olej. My si však pripravíme zdravšiu verziu, ktorá sa chuťou hravo vyrovná aj tým tradičným. Na náplň sme zvolili parádnu kombináciu tvarohu s černicami. Pokojne sa inšpiruj, alebo môžeš použiť aj puding, mascarpone, či iné sezónne ovocie. 

 

INGREDIENCIE

na cesto

180g celozrnnej špaldovej múky

1 vajce

40ml javorového sirupu (alebo iného tekutého sladidla)

30g kokosového oleja

30ml vody

1 ČL škorice

štipka soli

 

na plnku

200g jemného tvarohu

1 ČL vanilkového extraktu

stévia (sladidlo podľa chuti)

200g černíc (alebo iného drobného ovocia)

 

Úžasná špaldová galetka s černicami (Recept)

 

POSTUP

Všetky ingrediencie na cesto zmiešame v miske. Z cesta vytvoríme guličku, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odpočívať do chladničky na 20 minút. Potom cesto vyváľame, snažíme sa dosiahnuť približne tvar kruhu. Tvaroh si zmiešame s vanilkovým extraktom a osladíme podľa chuti. Plnku rozotrieme na cesto (kraje, ktoré sa budú zahýbať necháme čisté). Na záver na plnku naukladáme černice a okraje cesta zahneme smerom dovnútra. Galetku pečieme na 180°C dozlatisla približne 35 minút. 

 

Úžasná špaldová galetka s černicami (Recept)

Úžasná špaldová galetka s černicami (Recept)Úžasná špaldová galetka s černicami (Recept)Úžasná špaldová galetka s černicami (Recept)Úžasná špaldová galetka s černicami (Recept)Úžasná špaldová galetka s černicami (Recept)Úžasná špaldová galetka s černicami (Recept)

 

NUTRIČNÉ HODNOTY

(na 1 kúsok, z celkového množstvo ich vyjde 8)

Kalórie: 165

Bielkoviny: 6g

Sacharidy: 25g

Tuky: 5g

 

Ak sa ti článok páči, podpor ho: